Rëndësia e punës praktike për nxënësit e shkollës së mesme

Ekipi i Busullës

184 artikuj

242 ndjekës

6. internship2

Të menduarit se puna praktike është vetëm për studentët e universitetit është ide e gabuar. Puna praktike inkurajon nxënësit që të fillojnë udhëtimin drejt njohurive dhe dijes, gjë që u ndihmon në arritjen e qëllimeve të tyre.

Jeta shkollore në përgjithësi i ‘’izolon’’ nxënësit në një mjedis më mbrojtës dhe si rezultat i kësaj, atyre u mungon ekspozimi ndaj botës së jashtme dhe profesionale. Por, ndonjëherë ndërtimi i jetës profesionale mund të fillojë nga vetë shkolla.

Puna praktike shërben si platformë për të zhvilluar aftësitë, për të bërë zgjedhjen e duhur të karrierës, të përjetojë botën e tregut të punës etj.

Në vijim janë disa mënyra se si ju si nxënës mund të përfitoni nga puna praktike.

  • Krijoni shoqëri me profesionistë të fushave të ndryshme

Nxënësit e shkollës së mesme zakonisht janë të rrethuar vetëm nga familja, miqtë dhe profesorët. Puna praktike do t'iu jap mundësinë të krijoni shoqëri me profesionistë të fushave të caktuara, të cilët mund të ju ndihmojnë në orientimin për karrierë. Njerëz të tillë kanë njohuri për tregun e punës dhe mund të japin informacione dhe këshilla mjaft të vlefshme.

  • Merrni vlerësim profesional

Ndonjëherë vlerësimi profesional mund të ju detyrojë të përballeni me aspekte që ju kurrë nuk i keni menduar, ose gabimet që nuk e keni ditur që i keni bërë. Vlerësimi mund të jetë një sugjerim nga profesionistë dhe mund të ju ndihmojë në rrugën drejt suksesit. Njerëzit të cilët kanë punuar në industrinë e tyre për shumë kohë e njohin atë si funksionon dhe mund të ju ndihmojnë t’i bëni gjërat më mirë, si dhe të ju korrigjojnë nëse po ndiqni drejtimin e gabuar.

  • Përmirësoni shkathtësitë tuaja

Si nxënës i shkollës së mesme, shkathtësitë tuaja nuk janë shumë të zhvilluara për shkak të mungesës së udhëzimit profesional, prandaj puna praktike ju ofron mundësi për të përmirësuar shkathtësitë tuaja dhe për të zhvilluar një personalitet të gjithanshëm.

    Njohuritë që fitohen gjatë punës praktike ju ndihmojnë të krijoni personalitetin tuaj, të komunikoni më mirë, të shkruani në mënyrë akademike dhe të fitoni shkathtësi që ju duhen në karrierën tuaj të ardhshme.

  • Eksploroni mundësitë e karrierës

Gjatë shkollës së mesme, ju mund të ndjeheni të pasigurtë në vendimin për karrierë. Puna praktike ju ndihmon të shqyrtoni rrugë të ndryshme të karrierës.

Një nga përfitimet më të mëdha të punës praktike është që ju e përjetoni në jetën reale atë që karriera ka për të ofruar dhe bazuar në këtë ju do të jeni në gjendje të merrni një vendim për të ardhmen tuaj.

  • Përmirësoni CV-në tuaj

CV-ja juaj përmban arritjet e juaja dhe veçoritë që duhet pasur një person për t’u pranuar në punë ose kolegj. Të kesh një përvojë të punës në një moshë të re do të ju jap përparësi gjatë procesit të pranimit në kolegj ose punë. Gjithashtu, tregon që ju keni marrë iniciativën për të fituar shkathtësi specifike të profesionit dhe kjo i rrit gjasat për t’u pranuar në kolegjin që ju dëshironi.

  • Inspiroheni nga njerëz të suksesshëm

Gjetja e njerëzve që janë shembuj të suksesit, ju jep inspirim dhe ju dhuron motivin e kërkuar për të ngjitur shkallët e suksesit. Në rrethin tuaj të ngushtë nuk hasni shumë në njerëz të tillë. Prandaj, puna praktike ju ndihmon të zgjeroni rrethin dhe të rrisni probabilitetin për të gjetur njerëz që mund të ju inspirojnë.

  • Fitoni vetëbesim

Në ditët e sotme tregu i punës kërkon njerëz që janë të përgatitur të përballen me botën dhe të pranojnë sfida të ndryshme. Njerëzit e tillë duhet të jenë të aftë të pranojnë të metat e tyre dhe të pranojnë çdo mundësi që ju jepet. Ky vetëbesim vihet në provë gjatë intervistave, në situata të krizës, por gjithashtu edhe në situata të përditshme.

Prandaj, ju duhet të filloni të ndërtoni vetëbesimin tuaj gjatë shkollimit të mesëm dhe puna praktika do të ishte një ndihmesë e madhe sa i përket kësaj.

Fitimi i një përvoje të tillë pune do të rritë vetëbesimin tuaj, pasi ju do të ekspozoheni në një botë krejtësisht të re dhe shkathtësitë tuaja do të testohen në botën reale.
Referencat:

https://www.mindler.com/blog/internships-for-school-students/

https://blog.prepscholar.com/internships-for-high-school-students

Shkarko PDF